Mezi mladými a dětmi přibývá podle zdravotních pojišťoven případů cukrovky. Častější je těžká obezita

Události ČT: V Česku přibývá obézních dětí (zdroj: ČT24)

V Česku přibývá dětí a mladých lidí s cukrovkou, vyplývá to z nových dat Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), která za loňský rok eviduje až 3800 nových pacientů. Trend potvrdily i další pojišťovny, které ČT oslovila. K lékařům navíc stále více docházejí děti s těžkou obezitou třetího stupně, která se právě s cukrovkou II. typu často pojí.

Děti s nadváhou často končí v léčebně, kde musí pravidelně sportovat. Některé se navíc do léčebny i několikrát vrátí, protože je pro ně těžké udržet návyky. Spousta dětí je ztratila právě v době covidu, kdy musely trávit hodně času doma. 

Například v Olivově dětské léčebně v Říčanech u Prahy mají momentálně více než sto dětí. Střídají se v turnusech, a to od čtyř do pěti týdnů. „Obezity přibylo především třetího stupně, kdy mají (děti) kolem 120 kilogramů. Pokud ta obezita vznikne v tak raném věku a příliš se to neřeší, cukrovka vznikne v dřívějším věku,“ upozornila přimářka léčebny Ludmila Vasíčková. 

Pobyt v léčebně dětem hradí pojišťovny. Právě ty nárůst cukrovky zaznamenávají. VZP za loňský rok eviduje skoro 3800 mladých pacientů, jejich léčba stojí přes čtvrt miliardy korun. „Největší nárůst zaznamenáváme právě u diabetu II. typu. Například zanedbání preventivní péče a omezení pohybu těchto pacientů se na tom výskytu ještě projeví,“ uvedla mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Důležitý je pohyb, zdravé jídlo i spánek

Obezita se u některých objevila i po prodělaném covidu, jelikož delší dobu nemohli sportovat. „Byla jsem dva měsíce v nemocnici, kdy jsem o sobě v podstatě nevěděla. Přibrala jsem docela dost. Teď se budu snažit zhubnout, necítím se fit,“ řekla Marcela Abesková, která se léčí na Klinice tělovýchovného lékařství Fakultní nemocnice v Olomouci. 

„Mám tady i šestnáctiletého chlapce, měl 142 kilogramů. Pak přichází znovu v dubnu 2021 a váží 163 kilo. To nejsou ojedinělé případy, těch lidí je hodně,“ upozornila přednostka olomoucké kliniky Eliška Sovová. Pacientům doporučuje dodržovat takzvaných 5S – spánek, sport, strava, snížení stresu a sklonu k závislostem. Na internetu jim pomáhá i nový projekt „Česko, nadechni se“.