#KnihaTydne | Džusy: Zdravé řešení - Erin Quon, Briana Stockton

7. 6. 2021

Je neuvěřitelné, kolik dětí a dospělých má problém s konzumací ovoce a zeleniny, a to přesto, že všichni víme, jak je tato strava zdravá. Například 100 gramů mrkve obsahuje téměř 91% vody, 1,4g bílkovin, 7,4g cukru, 0,3g tuku, 2,4g vlákniny, dále vitamíny C, E, B6, B12, karoten, thiamin, riboflavin a niacin a minerální láky sodík, draslík, vápník, mangan, železo, fosfor. Kdo trpí nedostatkem hořčíku (magnesia) - a to jsme po roce pandemie COVID-19 podle našich zkušeností skoro všichni - měl by konzumovat hodně zelené zeleniny, protože hořčík je hlavním minerálem v chlorofylu.

Pokud opravdu máme potíž s konzumací syrové zeleniny v přirozené formě, můžeme zkusit ovocně-zeleninové šťávy, které jsou vhodným doplňkem i pro redukční diety (třeba jako strava odlehčeného dne- litr ovocné šťávy obsahuje přibližně 500 kcal- 2000 kJ). Kniha týdne vám může ukázat, jaké kombinace jsou vhodné a jaké byliny můžete do šťáv ještě pro vylepšení zdravého účinku přidat.