#KnihaTydne | Eva Králíková. Diagnóza F17-Závislost na tabáku

9. 8. 2021

Když se ptám pacientů, proč kouří a jestli chtějí přestat, tak jsou odpovědi téměř stejné- protože mě to „chutná“, uklidňuje mě to, sbližuje mě to s ostatními a přestat chci, ale…(až zítra, v pondělí, až…).

Knihu napsala největší česká expertka na problém kouření - paní profesorka Králíková, která svým neutuchajícím tahem na bránu byla jednou z nejdůležitějších osob, které přispěly ke změně protikuřáckého zákona, který zakázal kouření v restauracích a na veřejných prostorech. Úprava zákona pak vedla ke snížení počtu akutních infarktů myokardu v ČR.

Jak se uvádí v anotaci knihy: Diagnóza F17 je nemoc jako každá jiná a potřebuje také systematickou, nabízenou, chronickou a všem dostupnou léčbu. Dozvíme se, že účinná, relativně jednoduchá a navíc laciná léčba, kterou jsme schopni všichni poskytovat, existuje.

Autorka mluví ze svých více než dvacetiletých zkušeností s několika tisíci kuřáky, kteří prošli její léčbou a pro které má velké pochopení. A pacientům vzkazuje: přestat kouřit je jako naučit se jezdit na kole – párkrát spadnete, ale pak chytíte balanc.

Eliška Sovová