#KnihaTydne | Jon Kabat-Zinn. Život samá pohroma. Jak čelit stresu, nemoci a bolesti pomocí moudrosti těla a mysli

8. 10. 2023

Základní světové dílo o mindfulness - meditaci všímavosti má více než 600 stran hutného textu, který vám vysvětluje základní principy a myšlenky nového psychologického směru, který vznikl koncem minulého století. Mindfulness je o vás a o vašem životě. Je o vaší mysli, vašem těle a o tom, jak se můžete naučit mít k nim zdravější vztah. Naše myšlenky a emoce, zvláště stresující obavy z budoucnosti nebo obsedantní hloubání o minulosti zřejmě ovlivňují rychlost našeho stárnutí.

Praxe všímavosti zahrnuje nalézání, rozpoznávání a využívání těch věcí v nás, které jsou v pořádku: všímavost je v zásadě věcí vztahu- jaký máme je všemu, včetně své mysli a těla, myšlenek, emocí, naší minulosti a toho, co nám naše minulost přinesla do dnešního okamžiku. Všímavost nás učí, jak můžeme žít svůj život v každém jeho aspektu s integritou, moudrostí a laskavostí k sobě samému a ostatním.

Co můžeme udělat pro to, abychom byli šťastnější a zdravější? Hlavní je provozovat jednoduché typy chování - meditaci, tělesné cvičení, dostatečný spánek, altruismus a posilovat svoji sociální propojenost.