#KnihaTydne | Kompletní průvodce půstem - Jason Fung a Jimmy Moore

21. 6. 2021

Tento týden bude velmi zajímavý pro všechny, co vyznávají udržování starých svátků a obyčejů. V pondělí je letní slunovrat, který naši předkové vždycky hojně slavili jako začátek doby hojnosti a plnosti. Oslavovali dva živly - oheň a vodu, které měly přinést zdraví a hojnou úrodu. 

Ve středu pak je úplněk v kombinaci se svatojánskou nocí. O svatojánské noci se tradovalo, že se otevírají poklady a při této příležitosti ženy sbíraly léčivé byliny, které měly mít větší účinek (devatero kvítí- chrpa, kopretina, smolnička, planá růže, rozchodníček, mateřídouška, fialka (maceška polní), netřesk, zvonek a čekanka)

V době úplňku často naši předkové drželi půst a tak jsme jako knihu týdne vybrali Kompletní průvodce půstem (autoři Jason Fung a Jimmy Moore). Autoři zkoumají, zda půst může ovlivnit naše zdraví, vysvětlují, jak použít nějakou formu půstu v boji s nadváhou a obezitou, s diabetem mellitem 2. typu a metabolickým syndromem. Hodnotí různé druhy půstů a navrhují, jak si zvolit postní režim „na míru“. Věnují se i tzv. přerušovanému půstu a ukazují jeho pozitivní výsledky na zdraví všech osob.