#KnihaTydne | Max Kašparů. O mozcích a bezmozcích

4. 12. 2023

Řeckokatolický kněz, lékař, spisovatel a člověk s nejvíce tituly v ČR, tak to je autor této knihy, která byla vydána před pěti lety a její obsah za ty roky spíše nabral na významu, než aby zastaral.

Kniha obsahuje několik rozhovorů na různá společenská témata a dále několik krátkých esejí o palčivých problémech současné společnosti, jako je vzájemné chování, úcta k sobě samému a druhým, udržitelnost společnosti a další.

Jaký je návrh řešení současných problémů? „Když se ve společnosti něco nepovede, mělo by to zasáhnout a vést k rozumu a pokoře všechny. Ale ono to zasáhne jenom ty, kteří mají jemnější svědomí, protože po zádech těch, kteří mají svědomí tvrdé, se sveze úplně všechno. Kardinál Vlk kdysi řekl, že žijeme v době tvrdnutí srdcí. V této době bych doporučoval, máme-li si uchránit duchovní, duševní a tělesné zdraví, abychom se více začali zajímat o otázky a problémy rodiny. Kdyby chtěl jedinec změnit stav ve společnosti k lepšímu, bude z toho naprosto frustrovaný, protože se mu to nikdy nepovede. Ale ve své rodině, jako v malém státě, tam už může jako jedinec něco udělat. Proto budujme zdravé rodiny, zdravé vztahy, a teprve síly, které nám zbydou, můžeme dávat do celospolečenských věcí. Obec by měla žít pohromadě, pospolitě, rodina, ulice, pomáhat si navzájem.“