#KnihaTydne | Nová biokuchařka Hanky Zemanové

26. 2. 2024

První verze vyšla už v roce 2005 a získala titul Nejlepší kuchařská kniha roku 2006. Tato rozšířená a aktualizovaná verze Vám vše přiblíží a to velmi nenásilně, co je to „bio“ potravina, jaké má výhody, kde tyto potraviny koupit, jak žijí ti, co biopotraviny připravují a navíc je doplněna chutnými recepty na zdravá jídla.

Kniha se věnuje i ekologickému vztahu k potravinám: „Obyvatelé „vyspělých zemí“ tvoří necelých 20 % světové populace a spotřebují kolem 40 % potravin celosvětové produkce. Ročně se podle OSN vyhodí 1,6 miliard tun jídla. Jen v ČR se za rok vyprodukuje téměř 750 tisíc tun potravinového odpadu. V rámci Evropy připadlo na jednoho člověka řádově 100 kg vyhozeného jídla za rok. Jídlo se nevyhazuje jen proto, že se zkazí. Až 20% jídla se likviduje kvůli vzhledu.“