#KnihaTydne | Proč (a jak) psychosomatika funguje? Nemoc začíná v hlavě? - Jarmila Klímová, Michaela Fialová

14. 6. 2021

Tento týden se Ambulance aktivního zdraví bude věnovat psychosomatické medicíně a tak jsme jako knihu týdne vybrali titul Proč (a jak) psychosomatika funguje? Nemoc začíná v hlavě? autorek MUDr. Jarmily Klímové a Mgr. Michaely Fialové.

Kniha je krásným průřezem základů psychosomatické medicíny a velmi čtivým způsobem, který je doprovázen názornými ilustracemi, nás provází psychosomatickým konceptem nemoci a léčení. Psychosomatika je komplexní přístup k nemocnému, který zohledňuje nejen biologickou složku, ale i složku psychologickou, sociální a spirituální.

Na závěr autorky uvádějí:

„Nesnažme se být chytřejší než příroda, nesnažme se švindlovat a chytračit. Je to nedůstojné člověka. K tomuto chování se nesnižují ani bakteriální kolonie. Proto jsou tady již miliardy let a možná právě díky tomu lidský rod i přežijí. Budou tady, i když my přechytračíme sami sebe a na tuto malost a ubohost vyhyneme.

Každý náš osobní příběh má řešení v pochopení širokých vlivů smyslu a souvislosti Hledání řešení je hledání a nalézání hodnot, ducha, víry, pokory. Individualitu ovšem nelze zcela oddělit od prostředí. Nejen člověk, ale i společnost- a dlužno podotknout, že je jedno, jak velká, potřebuje smysl a naplnění. I ona má své hodnoty, svou víru, svého ducha.“