#KnihaTydne | Táňa Havlíčková: Móda má duši

10. 7. 2022

Tentokrát něco oddychového pro prázdniny - kniha o módě jinak. Autorka je známá módní návrhářka, která vymyslela systém OCTO CODES - tedy rozdělení populace na osm různých typů, pro které je typické chování, myšlení a oblékání.

Zkuste si udělat vstupní test, do které kategorie patříte. Dostupný je na https://www.tanahavlickova.cz/stylovy-test-3/.

Ať chceme nebo ne, oblečení nás velmi ovlivňuje. Kolikrát se v životě převlečeme? Jak píše autorka v knize: „Móda má duši. Je v ní ukryto kouzlo, které je nehmotné a které umí vytvořit tu jemnou esenci neverbální komunikace. Umí v lidech, kteří se na vás dívají, vyvolat zájem, lhostejnost, odpor, sounáležitost, obdiv i lásku. To vše umí naše oblečení. Vy už po přečtení knihy víte, že to, jestli je někdo sympatický na první pohled, opravdu mohou vyjadřovat jeho šaty. Protože v těch šatech je ukryto poselství, kdo je ten člověk pod nimi. Jaká je jeho duše. A jaké jsou jeho zájmy, priority, zvyky, ideje a celý jeho charakter. Oblečení člověka tvoří archetyp jeho duše. Oblečení je tou nejviditelnější neverbální komunikací, kterou vyhodnocujeme zrakem daleko dříve, než člověk stačí promluvit. Pokud je nám úplně jedno, co vysíláme a chceme se cítit pohodlně, vystačíme si s teniskami, džínami a tričkem. Přesto jsou situace, události a akce, kde si na sobě musíme dát záležet. Dokud máme oči a vidíme jimi ostatní, je nezbytné vysílat pozitivní signály. A to nejen v myšlenkách, ale i v oblečení.“