#KnihaTydne | Thomas R. Verny. Mysl celého těla

27. 11. 2023

Chcete se dovědět něco nového o výzkumech naší mysli? Pak je pro Vás určena tato kniha, která obsahuje 60 stránek odkazů na vědecké práce z poslední doby. Kniha mapuje, kam se věda posunuje v oblasti epigenetiky, kvantového přístupu k biologii, novým poznatkům o našem vědomí a mysli. Nedává nám všechny odpovědi, ale nabízí mnoho otázek, které snad jednou budou zodpovězeny.

Výzkumy, které autor ve své knize zmiňuje, ukazují, že vědomí a mysl, tedy funkce tradičně připisované mozku, existují jako součást sítě systémů celého těla včetně mozku. Mysl je v pohybu a postupuje tělem, avšak není uzavřena v lebce.

Hypotéza této knihy mysli v celém těle umožňuje představu svobodné vůle a dává každému z nás sílu plně žít vlastní potenciál tak, že budeme řídit sami sebe, namísto toho, abychom se nechali postrkovat vlivy nepředvídatelného okolního prostředí.

Záleží tedy na genech? Určitě ano. Stejně tak ale záleží na fyzikálním, psychologickém a sociálním prostředí nejen v době od našeho narození, nýbrž v dobách sahajících zpět až k devíti měsícům v děloze matky, našemu početí a v mnohém ohledu dokonce ještě o několik generací dříve. Pokroky na poli epigenetiky otřásly starým darwinovským paradigmatem.