#KnihaTydne | Tom Rath a Donald O. Clifton: Jak plný je tvůj kbelík? Pozitivita tvého života

17. 5. 2021

69 stran hutného textu o tom, jak pozitivní emoce zlepšují naše zdraví, naše učení, naše vztahy a délku života. Autoři na základě vědeckých studií vytvořili Teorii naběračky a kbelíku.

Každý z nás má neviditelný kbelík, Ten se neustále vyprazdňuje nebo naplňuje v závislosti na tom, co nám říkají nebo dělají ostatní. Když je náš kbelík plný, cítíme se skvěle. Když je prázdný, je nám hrozně.

Každý z nás má i neviditelnou naběračku. Když tuto naběračku užíváme k tomu, abychom plnili kbelíky jiných lidí- tím, že říkáme nebo děláme věci, abychom podpořili jejich pozitivní emoce- naplňujeme i vlastní kbelík. Ale když tuto naběračku užíváme, abychom z kbelíků ostatních odebrali- tím, že říkáme či děláme věci, které jejich pozitivní emoce narušují- ubíráme i ze svého kbelíku.

Jako jakýsi přetékající pohár nám plná kbelík dává pozitivní náhled a obnovuje naši energii. Každá kapka, která dopadne do kbelíku, z nás dělá silnější a optimističtější osoby.

Avšak prázdný kbelík otravuje náš pohled na svět, obírá nás o energii a podkopává naši vůli. Proto nás to pokaždé, když někdo ubere z našeho kbelíku, zraňuje.

A tak každou chvíli, den co den stojíme před volbou: můžeme si kbelíky vzájemně plnit, nebo z nich můžeme odebírat. Je to důležitá volba, která zásadně působí na naše vztahy, výkonnost a štěstí.

Existuje kouzelný poměr: pět pozitivních interakcí na každou jednu negativní.

Knihu vydalo nakladatelství Portál.