O rehabilitační cvičení po COVID-19 je obrovský zájem. Klinika tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace FN Olomouc proto pořádá webinář

15. 4. 2021

Únava, dechové obtíže, kašel, bolesti na hrudi, malátnost, mravenčení končetin, poruchy zažívání, úzkost a deprese. Prodělali jste COVID-19, ale některý z uvedených příznaků vás stále trápí? Vaše tělo prostě „nefunguje“ jako dřív? Zpátky do formy vám může pomoci plicní rehabilitace, respirační fyzioterapie a postupný návrat k pohybovým aktivitám. Abyste si ale spíše neuškodili, bude jistě žádoucí získat informace od odborníků. Ideální příležitostí je webinář, který k tématu postCOVID syndromu a především k možnostem rehabilitace pořádá Klinika tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace Fakultní nemocnice Olomouc. Živé vysílání si můžete pustit ve čtvrtek 22. dubna od 17 hodin na webu telovychova.fnol.cz.

„Prodělané onemocnění lze vnímat jako příležitost pro zlepšení vlastního zdraví. Proto jsme už na podzim loňského roku nastartovali projekt 5S, který pomáhá zlepšit a upevnit zdraví zdůrazněním pěti jednoduchých receptů. Měli bychom se správně stravovat, dostatečnou dobu spát, zbavit se stresu, sportovat a neměli bychom kouřit,“ připomíná přednostka Kliniky tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace prof. MUDr. Eliška Sovová, Ph.D., MBA. Na projekt 5S navazuje brožura s radami a cviky pro nemocné po onemocnění COVID-19, kterou klinika nedávno vydala ve spolupráci s Fakultou tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci. „Doporučujeme v ní zájemcům postup, jak se mohou vrátit k běžné pohybové aktivitě. Pamatujeme jak na pacienty, kteří měli jen minimální příznaky onemocnění, tak na ty s těžším průběhem. O brožurku je obrovský zájem. Je ale jen základním návodem. Proto jsme nejen natočili instruktážní videa k jednotlivým cvikům, ale rozhodli jsme se také uspořádat webinář, během nějž bychom konkrétní témata rozvedli,“ dodává profesorka Sovová.

Během zhruba hodinového webináře ale nebude řeč jen o rehabilitačních cvičeních a projektu 5S. Odborníci z FN Olomouc a Univerzity Palackého pohovoří také o příznacích a zdravotních aspektech postCOVID syndromu, léčebných možnostech Nordic Walking, tedy sportovní chůze se speciálními sportovními holemi pro lepší kondici, dechových trenažérech nebo o lázních jako další možnosti jak se zotavit po COVID-19.

Webinář můžete sledovat bezplatně ve čtvrtek 22. dubna od 17 hodin na webu telovychova.fnol.cz.