#Strava | Zdravá snídaně – základní předpoklad úspěšného dne

20. 4. 2021

Snídaně se nevyplatí podceňovat. Jak den ráno zahájíme, nás může ovlivnit po celý zbytek dne a ovlivňuje naše zdraví, energii, náladu. Dejme si proto velmi záležet na tom, aby snídaně byly nutričně vyvážené a dodaly nám všechny potřebné živiny. Měly by tvořit přibližně 20-25 procent denního energetického příjmu.

Snídaně má ideálně obsahovat:

  • celozrnné obiloviny – dodají zdroj energie, prospěšnou vlákninu i některé vitaminy a minerální látky - pečivo, vločky, kaše, neslazené müsli,
  • bílkoviny – zasytí nás, sníží glykemický index snídaně a dodají našemu organismu potřebné stavební látky, raději neslazené výrobky, které si sami dochutíte - mléčné výrobky (jogurt, kefír, mléko, sýr, tvaroh, cottage, lučina), vejce, libová šunka nejvyšší jakosti, rybičky, pomazánky (tvarohové, luštěninové) apod.,
  • kvalitní tuky – snižují glykemický index snídaně a dodají potřebné nenasycené mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro funkci mozku, kardiovaskulárního systému a mnoho dalších funkcí v našem těle - kvalitní margaríny občas prostřídané s máslem, ořechy, avokádo (nutné ale v přiměřeném množství),
  • ovoce nebo zelenina - dodají vitaminy, minerální látky, vlákninu, antioxidanty,
  • tekutiny – neslazený čaj, voda

Sladké snídaně

(obrázky zvětšíte poklikem)

U sladké snídaně se snažme, aby obsahovala dostatek bílkovin a vlákniny.

 

Sladké pufované „cereálie“ nejsou vhodnou snídaní – přispívají ke vzniku obezity a velmi brzy po nich máme znovu hlad pro vysoký glykemický index. Obsahují velké množství cukru a někdy i nevhodné tuky.

 

 

Koblihy – obsahují velké množství cukru, tuky, tato snídaně je chudá na bílkoviny, vitamíny, minerální látky, vlákninu.

2 x donut s polevou obsahuje 6 kostek cukru

 

Slané snídaně

Dbejme na to, aby snídaně obsahovalo cca 20g kvalitních bílkovin.

 

 

Pozor na vysoký obsah nasycených mastných kyselin a soli u uzenin.