#Strava: Zelenina v našem jídelníčku

22. 6. 2021

Zelenina obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, které se podílejí na snížení výskytu kardiovaskulárních, metabolických i některých nádorových onemocnění.

Zeleniny si ceníme kvůli obsahu vitamínů (zejména vitamínu C, vitamínů skupiny B a karotenoidů), vlákniny, stopových prvků a fenolových látek, z nichž většina působí jako antioxidanty. V cibulové zelenině (cibule, česnek) jsou zase obsaženy antimikrobní látky brzdící růst mikroorganismů.

Zelenina by měla být ideálně obsažena v každém denním jídle. Můžeme si ji přidat ke snídani, na svačiny nebo jako bohatou oblohu k obědu či zeleninový salát k večeři.

Celkem byste měli sníst zhruba 400 g zeleniny denně. Je to pro vás reálné?

400 g zeleniny vypadá takto:

 

Váš jídelníček by měl být pestrý, a proto by měla být pestrá i paleta zeleniny v něm – každý druh totiž obsahuje jiné vitaminy a ochranné látky. Měli bychom jí konzumovat syrovou i tepelně upravenou a můžeme zařadit i zeleninu kysanou nebo sterilovanou.

Denně bychom měli sníst 600g zeleniny a ovoce /2:1/ /400g:200g/.