#LetniVyzva: Navštivte studánky a vyhrajte lázeňský pobyt

8. 6. 2021

Strávit zdarma relaxační víkend v lázních Slatinice? Koho by představa bezplatného pobytu zahrnujícího léčivé procedury, wellness a hotelový servis nelákala? Cesta k odpočinku ve vyhlášených slatinických lázních přitom není složitá. Vede přes soutěž Putování za živou vodou, kterou společně s Lázněmi Slatinice a Rádiem Haná vyhlašuje Klinika tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace FN Olomouc v rámci svého projektu 5S. Úkolem soutěžících je během letních měsíců navštívit co nejvíce studánek a fotografie z navštívených míst sdílet ve facebookové skupině. Autoři fotografií budou zařazeni do zářijového slosování o atraktivní ceny.

„Soutěž je jednou z možností, jak můžeme zájemce lépe motivovat k naplnění všech pěti S našeho projektu. Pěší výlet ke studánce je přece sport, zdravá svačinka na cestu je námi doporučovaná strava, relaxace u studánky může soutěžící zbavit stresu, fyzická námaha z výletu nám přinese zdravý spánek a poslední S je Stop kouření – no, přece nebudeme v krásné přírodě na výletě kouřit,“ usmívá se přednostka Kliniky tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace prof. MUDr. Eliška Sovová, Ph.D., MBA.

Pro projekt 5S, který propaguje zdravý životní styl, je navíc voda sama o sobě ideálním tématem. „Voda přece tvoří více než dvě třetiny lidského těla, než se narodíme, plaveme několik měsíců ve vodě, vodu přijímáme, vylučujeme ji, bez vody se obejdeme jen několik dní, vodou se umýváme, voda je léčivá. Bez vody se zkrátka neobejdeme,“ zdůrazňuje profesorka Sovová.

Soutěžící mají následující tři letní měsíce na to, aby doputovali k co největšímu počtu studánek a fotografie, které u nich pořídí, sdíleli ve facebookové skupině nazvané Putování za živou vodou a opatřili je hashtagem #zivavoda nebo #živávoda. „Čím více studánek navštíví a čím více fotografií následně pošlou, tím větší mají šanci na výhru. A ty rozhodně nejsou k zahození. První cenou je víkendový pobyt v Lázních Slatinice, ale losovat budeme v září i celou řadu dalších dárků pro soutěžící,“ vysvětluje Eliška Sovová.

Cílem vycházek přitom mohou být studánky a prameny v okolí Olomouce, ale pravidla nezapovídají ani zdroje jinde v republice nebo v zahraničí. „Pokud zájemci nebudou o studánkách v okolí vědět, skvělým pomocníkem je nejen aplikace Mapy.cz, ale zejména Národní registr pramenů a studánek,“ doporučuje lékařka s tím, že na webových stránkách www.estudanky.eu si stačí vybrat na výborně zpracované mapě celé České republiky.

Podrobná pravidla soutěže Putování za živou vodou jsou k dispozici na webových stránkách projektu 5S i na facebookové stránce.